Budak Ada Ekor Di India Ini Disembah Sebagai Dewa, Namun Semuanya Berubah Setelah Sesuatu Terjadi Pada Dirinya.

Arshid Ali Khan, dari Punjab, India, dikatakan sebagai penjelmaan Hanuman, dewa monyet Hindu, kerana misteri yang berpunca dari belakang beliau. Budak lelaki yang berusia 13 tahun ini sedang menimbangkan supaya ekornya dibuang walaupun beliau disembah sebagai tuhan kerana itu.

Tetapi beliau kini mempunyai peluang untuk bergerak tanpa menggunakan kerusi roda jika dia menjalani pembedahan membuang ekornya itu.

‘Ekor ini telah diberikan kepada saya oleh Tuhan. Saya disembah kerana saya berdoa kepada tuhan dan hasrat orang menjadi kenyataan, “katanya.

Arshid tidak bimbang jika orang mula berhenti menziarahnya jika dia menjalani pembedahan. Beliau menambah: ‘Doktor boleh membuang ekor saya – tetapi orang akan terus percaya pada saya.

Tetapi datuknya, Iqbal Qureshi, yang tinggal bersama beliau, tidak yakin pembedahan itu akan menyembuhkan penyakit yang tidak dikenal pasti itu.

‘Ia adalah untuk Balaji untuk membuat keputusan. Jika dia mahu ekor dibuang, kita tidak keberatan, “katanya.

‘Beliau mempunyai masalah berjalan dan jadi kami meminta doktor melakukan apa yang boleh.’

Arshid bukanlah orang yang pertama yang mempunyai ekor misteri, seorang lelaki dari Bengal Barat dan kanak-kanak dari China juga dilahirkan dengan pertumbuhan yang pelik.

Kehidupan pasca pembedahan

Menurut legenda, Hanuman dilahirkan oleh Anjana yang merupakan apsara (bidadari) yang bernama Punjikasthala. Diakibatkan oleh suatu sumpahan, Punjikasthala dilahirkan semula ke dunia sebagai seorang monyet. Bagaimanapun, sumpahan itu hilang sebaik sahaja Anjana melahirkan jelmaan dewa Siva.Tempat kelahiran Hanuman tidak dapat dipastikan.

Dewa Hanuman , juga dikenali sebagai Andoman atau Maruti , ialah antara watak yang dikenali di kalangan penganut agama Hindu serta antara peranan terpenting didalam Puisi epik India, Hikayat Ramayana (dikenali sebagai Seri Rama didalam dunia Melayu). Pencapaiannya yang termasyhur, sebagaimana diceritakan dalam puisi Ramayana, ialah mengepelai sepasukan monyet untuk berperang dengan Ravana (atau Maharaja Wana), raja syaitan. Hanuman juga dikenali sebagai Bajrang (dari Sanskrit, Vajranga) kerana badannya sekeras vajra (Sanskrit untuk “petir” atau “intan”). Sebagai anak kepada Anjana, Hanuman juga dikenali sebagai Anjaneya yang membawa maksud “berasal daripada Anjana”.

Sumber : kalamhitam.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*